Den er fluffy, har en hvide masse med smag af sukker og diverse frugtsmage, men hvad er skumfidusen egentlig? Hvad består de af? Og hvor kommer de fra?
>Køb skumfiduser online her<<
Rent historisk strækker skumfidusen sig tilbage til oldtidens civilisationer, og selv i dag spiller skumfidusen en vigtig rolle i traditioner verden over.
Hvad er skumfidusen så egentlig for et stykke slik?
De skumfiduser som vi spiser i dag, er lavet af en blanding af gelatine og æggehvider , der er piskede til en skum og derefter kombinerer med majssirup , sukker og undertiden vanilje eller andre smagsstoffer. Slutligt er overfladen strøet med flormelis.
Er du på udkig efter en opskrift på hjemmelavet skumfiduser?
Hvis du selv vil prøve dig med at lave skumfiduser, så findes der et hav af opskrifter på skumfidus, som du kan benytte dig af. Herudover findes der et utal af webshops som sælger alt det, du skal bruge for at lave skumfiduser. Find alle ingredienser og udstyr herunder.
>>Køb alt udstyr til hjemmelavet skumfiduser her<<
Det er faktisk ikke svært at lave sine egne skumfiduser, da opskrifterne dertil er meget enkelte, og processen med at ”forme” skumfiduserne er langt nemmere end f.eks. hjemmelavede vingummier eller hjemmelavede bolsjer. Er du på udkig efter en opskrift på skumfiduser, så kan du finde en her. Opskriften er meget nem at følge, og kommer med step-by-step billeder, af hvordan du skal lave dine egne skumfiduser.
Kom så med den kedelig historie!
Så kedelig er den heller ikke! Men, faktisk så stammer ideen mokring skumfidusen fra en plante ved navnet Althaea officinalis, som i oldtiden blev brugt til medicinske formål, såsom ondt i halsen (som faktisk også er tilfældet ved Finsk lakrids). De første forsøg med den egentlige skumfidus skete, da Egypterne begyndt at tilsætte sukker til planten, hvilket skete ved at opkogte plantens marv med honning, sirup eller sukker for, at skabe et gummiagtigt stykke slik. Senere begyndte man at piske denne substans, hvilket skabte denne fluffy-effekt, meget tæt på de skumfiduser vi har i dag. Succesen med substansen fik franskmændene til at forsøge med andre sammensætninger, hvilket endte med brugen af æggehvider og gelatine.
Den moderne skumfidus!
I dag eksistere skumfiduser i alle størrelser, former, farver og varianter. Lige fra jumbo til miniature, så der er en skumfidus som passer til enhver lejlighed. De helt store skumfiduser er ofte brugt til, at lave skumfiduser over bål eller ”smores” (skumfidusen imellem to kiks, som er meget udbredt i USA). De mindre skumfiduser bruges ofte til varm kakao, småkager og anden konfekt. Skumfiduser kan også findes i mange andre varianter, såsom vanilje, jordbær, pebermynte eller noget helt fjerde. Skumfiduserne findes sågar i dag i festlige udskæringer såsom juletræer, påskeharer mv.
Hvilke traditioner er der omkring skumfiduser?
Her i Danmark er der ikke lige så mange traditioner som indeholder skumfiduser, som f.eks. i USA. Men en af de helligdage hvor skumfidusen er meget tilknyttet er f.eks. påsken, hvor skumfiduser ofte er en del af enhver påskekurv. Til påske fås den traditionelle skumfidus formet som enten en kylling eller en påskehare.
Et andet sted hvor skumfiduserne har fået sin helt egen rolle i Danmark, er ved ristede skumfiduser, som har fået en helt særlig status i Danmark, som et absolut must, når det er Sct. Hans, camping, lejertur eller andre aktiviteter udenfor. At lære at lave den perfekte ristet skumfidus, er en mindeværdig barndomsoplevelse for de fleste. I USA er denne tradition også tilstedeværende, kendt under navnet ”smores”.
Det bliver straks mere mærkeligt (for en dansker) når vi kigger på de traditioner som USA har med skumfiduser. Der findes et utal af helligdage og højtider, hvor skumfiduser indgår som en del af madlavningen. Eksempler på retter hvor skumfidusen indgår i det amerikanske køkken, er ved ambrosia salat, jule cookies samt gryderet med søde kartofler (hvor skumfiduser indgår som en klæbrig topping ovenpå de søde kartofler).