Lakrids
Lakridsen er meget nationale spise hos danskerne, og en række andre nordiske lande, men spises i begrænset mængder i resten af verden. Der findes en række forskellige lakridser, som hver især har deres egen smag. Her er både salt, sød, sort og rød lakrids. De 2 mest kendte lakridstyper herhjemme, er den salte og den sorte, hvor den røde er mere kendt i udlandet. Der findes et hav af forskellige klassiske lakridseprodukter i Danmark, hvoraf Ga-Jol nok er den mest kendte herhjemme. Den har opnået kult status blandt alle danskere, og har haft det i rigtig mange år. Herudover er Pingvin stænger og Piratos også blevet eftertragtet lakrids i Danmark.
>> Køb chokolade online her <<
Fremstillingen af larids
Der er en række forskellige ingredienser der skal bruges når man skal lave lakrids – f.eks. produkter som SuperFlyers, Heksehyl og ABC lakrids. Det vil være meget afhængigt af, hvilke lakridsprodukter der er tale om. Vi har forsøgt at samle nogle af de ingredienser, som du som hovedregel finder i dine lakridsprodukter.
- Ekstrakt fra lakridsroden
- Sukker
- Mel/stivelse
- Lakridsmasse (flydende, udvundet af lakridsrod og lakridspulver)
- Anis eller salmiak
Selvom der findes en lang række forskellige lakridseprodukter, er dette de mest brugte ingredienser i lakrids. Det er ikke altid man bruger salmiak i lakrids. hvis dette er tilfældet, så er der som regel tale om sød lakrids. Sød lakrids er langt fra lige så “stærk” som den traditionelle lakrids. Så vil man gerne have en lakrids, som er lidt mere mild i smagen, kan man med fordel vælge den søde lakrids. Der findes en række producenter, der har eksperimenteret med både chokolade og chili, når de fremstiller deres lakrids. Dette giver deres lakrids et vildt twist, der ikke er set andre steder. På den måde kan man skille sig ud, hvis man køber denne type lakrids.
Den kedelige historie om lakrids
I gamle dage brugte man som regel lakrids til maveonde og hoste. Lakrids viste sig at være super effektivt mod dette, hvorfor man brugte det som medicin. Der findes som sagt en række forskellige former, men den rød lakrids er især populær mange andre steder i verden. Denne type lakrids, er ofte tilsat en række smagsstoffer såsom jordbær, hindbær eller andre former for bær, der giver lakridsen en helt unik smag.
Selve brugen af lakrids, går mere end 5.000 år tilbage, og er både blevet spist som slik og medicin. Den blev først brugt i Kina, som brugte den som medicin. Derefter kom det tættere på europa, hvor egypterne og grækerne brugte det til deres soldater, da man kunne holde sig længere tid uden vand, hvis man tyggede på lakrids. Troede man.
Selve planten dyrkes i varme områder, især i sydeuropa, hvor den trives storartet. I tidernes morgen, blev lakridsplanter revet op, så snart man så dem. Man anså det nemlig for ukrudt og slet ikke noget, der kunne spises mennesker. Disse planter kan blive store. Men det er kun rødderne man bruger til fremstillingen af lakrids. Her kan de blive op til 7-8 meter lange og ca. 3 cm tykke. Der forefindes et specielt stof i lakridsrødderne, som hedder glycyrrhizin. Dette stof er op til 50 gange sødere end sukker, hvorfor der forefindes en hel masse sødestoffer i lakridser fra naturens side. Mange mennesker ynder at tygge på en lakridsrod.