Biodynamisk & Økologisk vin
Danskerne er blevet mere beviste omkring økologi i deres dagligvarer, hvilket også har sat sit præg på salget og produktionen af biodynamiske og økologiske vine. De seneste år har vi oplevet en flot udvikling af økologisk vin i de danske webshops, og udvalget er steget kraftigt. Dette betyder at udvalget af økologisk hvidvin og rødvin et steget kraftigt – og især økologiske rødvine findes i flere og flere udgaver. Er du på udkig efter økologiske vine, så følg linket herunder.
>> Køb økologisk og biodynamisk vin online <<
Ligesom med både rødvin og hvidvin, så kan det være svært at vide helt præcist hvad man skal vælge, og hvad der egentlig er godt. Hvis du står med dette problem, så guider vi dig herunder til biodynamisk og økologiske vin online.
Fremstillingen af økologiske vin
Økologisk vin fremstilles af druer dyrket i overensstemmelse med principperne for økologisk landbrug, der typisk udelukker anvendelsen af kunstig kunstgødning, pesticider, fungicider og herbicider. Forbruget af økologisk vin voksede med 3,7 % i løbet af året 2009, og har blot øget dette år fra år. Der er anslået 1500-2000 økologiske vinproducenter globalt (tal fra 2010). Vin lavet med økologisk dyrkede druer er af højere kvalitet end de normale vine, hvis man måler ud fra de kvalitetskrav der er til druerne og fremstillingsprocessen. Vingårdene er nød til at afsætte mere tid og opmærksomhed, herudover er der højere krav til pleje af økologisk certificerede vinstokke end konventionelle vinstokke. Resultater viser, at disse bestræbelser er synlige i den færdige vin. Mange mener også, at økologiske vine dermed smager bedre end de normale vine (dette må dog være op til den enkelte at bedømme). Økologisk vin får ofte i anmeldelser, en bedre scorer end de normale vine. Til dette skal der også tillægges, at prisen er er højere ved en økologisk vin.
Økologisk dyrkede druer scorede i gennemsnit ét-point højere, end ikke-økologiske vine af samme årgang (taget fra den sidste største test af økologisk vin).
Smagsforskellen på økologisk vin og normal vin
Men hvad er forskellen så på økologiske vine og traditionelle vine? Ganske enkelt, er økologiske vine produceret med økologisk dyrkede druer. For at få økologisk dyrkede druer, skal en vingård implementere et helt andet sæt af metoder til at bevare deres vinstokke. På den måde, er økologisk ikke ensbetydende med, at vinen ikke har tilsætningsstoffer. Der er faktisk en liste over tilsætningsstoffer, herunder ting som gær, æggehvider, og animalske enzymer (som osteløbe i ost), der er tilladt i økologiske vine. Økologisk betyder ikke nødvendigvis at en vin er tilegnet veganere.
Ikke-økologiske vine kan bruge kemikalier som herbicider og fungicider i vinmarkerne og andre tilsætningsstoffer (som eksempelvis svovl) i en vin. Du kan finde de fleste af de bizarre kemikalier i ikke-økologiske vine. Det er almindeligt at se pesticider og fungicider, der anvendes i områder, der er rolige (lav vind) og har mere fugt i luften til at forårsage svampeinfektioner (måske tæt på en flod, en dam eller en sø).
Hvad adskiller biodynamiske vine fra normale vine
Biodynamiske opdrætsmetoderne udnytter vingårdes naturlige ressourcer til, at dyrke den højeste kvalitet af druer som muligt uden brug af pesticider, fungicider, herbicider, kunstgødning eller vækstfremmere. En vingård, der er certificeret Biodynamisk opfylder og overstiger typisk standarder og regler for økologisk certificerede landbrug. Biodynamiske vine og vindyrkningen har ud over økologisk landbrug fokus på bæredygtighed og levedygtighed af jord via sædskifte, kompostering, ikke-kemiske interventioner for skadedyrsbekæmpelse og astronomiske cyklusser.