Covid-19 har vendt vores liv op og ned – for nogle mere end andre. Det blev hurtigt tydeligt, at folk med kroniske sygdomme ville være mere udsat end andre og blev bedt om at være ekstra påpasselige. Det gælder naturligvis stadig.
Derfor har vi her lavet en lille oversigt over nogle af de bedste ressourcer online, som folk med kroniske tilstand kan gøre brug af.
Hvis du ønsker mere information
Hvis du allerede har en kronisk sygdom og vil vide mere, så er den officielle danske sundhedsportal altid et godt sted at starte. Denne side er et partnerskab mellem alle de danske regioner samt Sundheds- og Ældreministeriet, og du kan derfor stole på, at de giver dig faglig indsigt og oplysninger.
Som borger kan du her finde en masse information om sygdomme, symptomer og behandlingsmetoder – og de tilbyder endda videokonsultation og andre tjenester.
Hvis du har mistanke om kroniske sygdomme
Hvis du har mistanke om kroniske sygdomme eller tilstande, er det vigtigt, at du ikke lader dig gribe af panik. Undersøg sagen grundigt!
Nogle kroniske tilstande kan du efterhånden også selv tjekke derhjemme. Hvis du bl.a. oplever symptomer på HIV, findes der i dag hjemmetest, så du på nøjagtig og diskret vis enten kan bekræfte eller udelukke, om det er det, du har med at gøre.
For andre tilstande er det dog ikke altid tilfældet. I stedet bør du tjekke symptomerne fra en pålidelig kilde, og hvis du har bange aner, bør du ringe til din læge og blive tjekket så hurtigt som muligt. Hvis du har en mistanke, skal du hvert fald ikke vente for længe.
Støttegrupper eller organisationer
Hvis du enten laver en hjemmetest eller går til lægen og bliver bekræftet i, at du har en kronisk sygdom, så skal du til at tænke fremad. Din læge vil uden tvivl kunne give dig bedre råd om, hvordan behandlingen kommer til at foregår. Derudover er der også en hel del grupper, som er specialiseret i hver af disse sygdomme og tilstande. De kan både give dig gode råd og vejledning – og mange gange både fysisk og psykisk støtte.
Hvis du fx har Crohn’s, kan du tage kontakt til Colitis-Crohn Foreningen. De vil være i stand til at guide dig igennem forløbet og rådgive dig ud fra den erfaring, som de har indsamlet fra alle deres medlemmer. Det samme gælder også for patienter med HIV, der kan kontakte Aidsfondet, der både laver forskning og patientstøtte.
Kig efter kommunale tilbud
Det er måske ikke det første sted, som man overvejer at henvende sig, men rent faktisk er kommunen slet ikke noget dårligt sted at starte. Mange kommuner har en sektion sundhedsfremme og omsorg for deres borgere.
Det betyder, at de kan give forebyggende tilbud som fx tobaksafvænning eller samtaler omkring forbrug af alkohol. Nogle giver også tilskud eller betaler helt for, at borgere kan få lavet en ernæringsplan eller gå til fysisk træning, hvis de er udsatte grupper.
Du vil ofte kunne gå direkte ind på din kommunes hjemmeside for at finde flere oplysninger om, hvad du skal gøre, hvis du har en kronisk sygdom.