Et af de mest debatterede stykker slik i den nyere danske historie, er den klassiske lakridspibe fra Malaco. En fantastisk smag af finsk lakrids formet som en pibe, med krymmel på toppen til at symboler gløderne. Lakridspiben blev sat på prøve hos danskerne i 2013, hvor EU ville forbyde slikke pga. regulativet som gjorde salg af slik og snacks, der kunne forveksles med tobaksvarer, ulovligt. Heldigvis, efter lang protest, slap danskerne og de kan nu nyde deres slik lakridspiber i fred.
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
Selvom vi efterfølgende har haft lignende kriser i Danmark (f.eks. med lakrids fra Toms poserne), så er danskerne hurtige til at stå sammen for, at forsvare deres slikfavoritter (læs mere omkring lakridspibe-sagen her). På grund af dette er andre produkter som tyggegummi cigaretter og chokolade cigaretter også i søgelyset.
Hvordan smager Skippers lakridspiber
Den klassiske lakridspibe stammer helt tilbage fra 1920, hvor de første blev fremstillet i Finland under navnet ”Pipes”, og har senere fået navnet ”Skipper’s Pipes” (red. Skippers lakridspibe). Den første model udkom med rød krymmel, men i dag fås lakridspiben både med gul og rød krymmel på snudeskaftet af piben (skal forestille gløder). Der findes også en række efterligninger af lakridspiben, som er uden krymmel, og ikke bliver produceret af Malaco.
Den klassiske Skippers lakridspibe fra Malaco består af en meget blød finsk lakrids, som næsten smelter i munden på personen som spiser (ryger) dem. Hvis du er fan af finsk lakrids, så vil du helt sikkert også være fan af Skippers lakridspiber. Du vil også hører folk betegne smagen som værende ”cremet”, hvilket er meget signende om lakridspiben, som på trods af at være af ”finsk” afstamning, har fået en cremet smag med sig.
Den unikke form
Som allerede nævnt, så var det især formen som i 2013 var med til at skabe debatten. Lakridspiben har siden introduktionen i 1920 haft form som en pibe, og er således kendetegnet ved selve slikken. Den har blandt en række danskere fået så høj en plads, at den i flere medier er blevet omtalt som værende ”dansk kulturarv”, og de flestes fædre og fædres fædre, har haft fat på lakridspiben et par gange i deres opvækst.
Udover at indpakningen den dag i dag er af plastik, hvor den tidligere var i papir/pap (alt efter antal), så har lakridspiben ikke ændre sig meget. Dette betegnes af mange, som værende den vigtigste begrundelse for populariteten og kult-status piben har opnået.
» Køb lakridspiber online her «
Dagens Danmark og lakridspiben
Inden ”lakridspibe-krisen” i 2013, så var lakridspiben stadig et klassisk stykke slik i Danmark, men salget heraf var ikke kæmpe. Dette blev der dog lavet om på i 2013, hvor danskerne begyndt at hamstre lakridspiberne i periode, hvor man troede disse ville blive forbudt. Denne periode blev af mange sammenlignet med ”gær-krisen” i 1998. Selvom ”krisen” er sat på standby, så er salget forsat i et nogenlunde højt niveau i den efterkommende periode.
Grundet debatten omkring lakridspiberne, så blev deres popularitet så høj, at diverse merchandise blev produceret og solgt. Dette tæller blandt andet over plastik-udgaver, kasketter, T-shirt og formentligt størst af alt plakaterne. En kort søgning fremviser f.eks. disse forskellige udgaver af lakridspibe-plakater.