Selvom man er omhyggelig med sin kost, eller hvis man blot har en rigtig sød tand, så er det svært ikke at nyde en lækker dessert. Der findes uendelige mange fristelser, der er for svære at modstå. Vi kender til den gode gamle æblekage, men er nu begyndt at udvide vores smagssanser med hele verden. Vi spiser ofte lækre desserter fra internationale lande såsom diverse italienske, asiatiske eller amerikanske desserter. Der er dog et hav af retter og desserter, som vi endnu ikke kender til, som ellers er berømte i deres hjemland. Dette er en stor skam, da disse desserter er himmelske for smagssanserne. Årsagen til, at lækkerierne endnu ikke er blevet kendt i diverse lande er bl.a., at nogle ingredienser er så specielle og svære at finde såsom Attap Chee, der er i den singaporeanske delikatesse Ais Kacang. Læs vores liste igennem med de desserter, som skal opleves fra den store verden.
Martabak – fra Yemen, Indonesien
Martabak er chokolade- og ostepandekagen på et meget højt niveau. Den har en stor popularitet, der snart er spredt over hele den arabiske verden samt Sydøstasien. I Indonesien er der blevet videreudviklet to varianter, hvor den ene variant er sød og velsmagende. Den søde variant er en tyk fluffy pandekage, som er fyldt med lækker chokolade og ost, der er toppet med knuste peanuts, chokolade, ris og marmelade. Det lyder som en mærkelig sammensætning, men dette er ofte, hvad der skaber en god kage.
Ais Kacang – fra Malaysia og Singapore
Denne ret er et traditionelt fad, som serveres i Singapore og Brunei. Den blev oprindelig populær som mad, man fik på gaden, men bliver nu serveret diverse steder lige fra boder til restauranter og isbarer. Det er en is med røde bønner, attap Chee (palmefrø), græs gele, sukkermajs samt toppet med kokosmælk. Retten ser meget indbydende ud med alle sine farver, som er lækker at få på en varm sommerdag.
Créme de abacate – fra Brasilien
Avocado bliver mere og mere populær at anvende i diverse desserter. De benyttes oftest i krydrede retter, men i denne sammenhæng er den lavet til en lækker cremet budding. Den er lavet ud fra mosede avocadoer med mælk og sukker. Den er ofte pyntet med kokos spåner og lime, som både kan serveres kold og som en varm ret.
Firni – fra Indien
Firni, også kendt som Phirni, er en traditionel nordindisk risengrød med safran, nødder og kardemomme. Den ligner mest en budding, der normalt vil være plettet gul/orange, som er fra ingrediensen safran, der også er årsagen til den aromatisk og krydret kvalitet.
Sultanens Golden Cake – fra Istanbul
Du tror det næppe, men denne kage er den dyreste kage i verden. Den serveres i Ciragan Palace i Istanbul, hvor det tager bagerne bag kagen 72 timer til at forberede. Sultanens Golden Cake indeholder kvæde, figner, abrikoser og pærer, der er blevet væddet i jamaicansk rom i to år. Topping på kagen indeholder karamel, sorte trøfler og bladguld. Og det er rent faktisk ægte bladguld! Der er jo en grund til, at kagen er den dyreste i verden.
Læs omkring top 5 dyreste desserter i verden her.
Disse desserter er uden tvivl værd at prøve for smagsoplevelsen. Desserterne kan være svære at finde eller at lave, men hvis man nu alligevel er i nærheden, så kan det anbefales at smage dem. De fleste komplekse desserter er opstået i Mellemøsten. Det er ofte gamle europæiske retter, der bliver fornyet med nye ingredienser og lavet til nye varianter. Mange af disse lækre desserter kan nydes i restauranter og i de personlige køkkener. Hvis den er meget dekadent, serveres den kun på en restaurant på et hotel i verden, som kan være værd at rejse efter.