Fastelavn har lige passeret os, hvilket betyder at hele Danmark har fået spist sin mængde af slik. Derfor vil det være passende, at kigge på slik fra verdens fire hjørner. Vidste du f.eks., at man i Japan ikke tager indpakningspapiret af slikken? At den oprindelige M&Ms går under navnet Francia drazsé? Læs med herunder!
Slik fra de Nordiske lande
Folk i Sverige, samt andre nordiske lande, nyder en type slik kendt som “Saltlakritsis “. Smagen er af sort lakrids, som mange siger, smager meget af salt! Hvis det ikke lyder som slik for dig, så er du ikke alene. Folk enten elsker denne type slik eller også hader de den.
Et andet land der elsker lakrids er England, som har sin egen foretrukne type slik, kaldet ”lakridskonfekter”. En sliktype, som vi også her i Danmark er bekendt med. Navnet kommer fra de forskellige varianter, der findes i hvert stykke slik. En berømt historie omkring hvordan slikker blev til, fortæller, at en salgsrepræsentant ved et uheld tabte bakken af forskellige slikprøver. Resultatet blev, at de forskellige slikprøver alle hang sammen! Køberen var forbløffet over denne nye skabelse, som senere blev den populære slik der sælges i dag.
Slik fra Mellemamerika
Har du nogensinde prøvet krydret slik? Hvis ikke, så prøv Pulparindo! Dette er en populær slik i Mexico, og er lavet af frugtkødet fra tamarind frugt samt sukker, krydderier og chilipeber. Virksomheden udbyder også en ekstra krydret version under navnet “ekstra picante “.
Slik fra Australien
Når du besøger Australien, vil du få øje på en af de mest populære typer af slik i næsten hver butik, kendt under navnet Violet Crumble. Navnet samt indpakningen er inspireret af chokoladefabrikantens kone, hvis yndlingsblomst var Viol. Denne velsmagende godbid, er en chokoladebar med honeycomb toffee indeni. Den er berømt , fordi den måde den er fremstillet på, eftersigende skulle være meget vanskelig (og herved ikke kopieret af andre).
Slik fra Mellemøsten
Ungarns version af den populære M&Ms kaldes Francia drazsé . Dette slik er små chokoladestykker, der er belagt i farverige skaller, og menes af mange at være den ”oprindelige” M&Ms. Slikken kommer også i en udgave belagt med mandelsmag, kaldet Duna kavics.
Når du går ind i et ukrainsk supermarked, er en af de første ting du lægger mærke til, rækker efter rækker af slik. En af de mest almindelige slikselskaber er Roshen, der producerer mange lækre varianter af slik – der er gelé fyldte Crazy Bee slik, chokoladebarer fyldt med hasselnødder, rosiner og mandler. Herudover et stort udvalg af sorter af trøffelchokolade.
Slik fra Asien
Slikken Hi-Chew fra Japan, er en meget populær type ”tygge”-slik. Hi-Chew blev opfundet af en mand der forsøger, at skabe et tyggegummi der kunne sluges. Hvorfor? I Japan anses det som værende uforskammede, at tage mad ud af munden. Resultatet blev Japans mest berømte slik, der i dag eksisterer i mere end 40 varianter (såsom banan, cola, jordbær, vandmelon samt cheesecake!). Produkterne er efterfølgende blevet eksporterede til flere egne af verden, der i blandt USA.
Et andet interessant stykke slik fra Japan er Botan Rice, som er et stykke risslik, som har en citruslignende smag og en karamelagtig konsistens. Hvad der gør slikket specielt er, at selve indpakningen består af rispapir, som smelter i munden, og derfor ikke skal tages af før slikken spises.
I Tyrkiet har de slikken Tyrkisk Deligth, som i sin mest autentiske form er lavet af pistacienødder, hakkede dadler og valnødder eller hasselnødder. Disse ingredienser er bundet sammen, af en gel bestående af stivelse og sukker. Konfekten skæres i små tern og støves af med flormelis, kopra eller fløde.