Der er mange forskellige kødmærker og de fleste har hørt om fx Vilstrupgård, Antonius og lignende – men hvordan er danskernes kendskab til de forskellige mærker og klassificeringer?
En undersøgelse som blev bragt i levnedsmiddelbladet viste, at 93% af danskerne kendte kødmærker fra Dansk Supermarked. Til sammenligning kendte kun 12% af danskerne til ’Den Blå Lup’ – et kvalitetsmærke fra fødevareministeriet. Man kunne fristes til at konkludere, at supermarkederne var markant bedre til at markedsføre og profilere de forskellige brands og ranges end fødevareministeriet og at sidstnævnte måske kunne finde inspiration i kædernes måde at udbrede kendskabet til deres produkter.
Eksempelvis har Lidl også været meget effektive ift. at udbrede kendskabet til deres sortiment af kød – bl.a. under deres range Vilstrupgård, som indeholder dansk kylling og en række forskellige typer økologisk kød. Men kender du de mange forskellige mærker fra de forskellige kæder og supermarkeder?
Øget fokus på økologi på tværs af kæder
Udover Vilstrupgård er der også mærker som Butcher’s – også kendt fra Lidl – der bl.a. indeholder irsk Hereford og lammekød. Dansk supermarked har bl.a. mærket Ludvig som både indeholder oksekød fra Danmark og udlandet. Et dansk mærke som Antonius kan også findes i Føtex og Bilka.
Det øgede fokus på økologi i nyere tid, har også øget markedet for økologisk kød, hvilket naturligvis afspejles i sortimentet fra mange forskellige supermarkeder. Vi har derfor oplevet en opblomstring ift. udbuddet af øko-kød.
En undersøgelse fra GFK ConsumerScan fra 2017, viste også at danskerne har fået markant mere smag for økologisk kød. Faktisk steg omsætningen af økologisk kød i detailhandlen i 2017 på alle kategorier og parametre. Der er dog stadig et særligt fokus på færre sprøjtemidler i frugt/grønt-området, når det kommer til danskernes økologiske vaner.
Ikke desto mindre har en kæde som Lidl bl.a. forsøgt at efterkomme efterspørgslen på økologisk kød med deres range Vilstrupgård, som består af dansk kød fra forskellige danske gårde. Kød fra Vilstrupgård indeholder bl.a. økologisk dansk oksekød, kyllingelår, hele kyllinger m.m. Det er desuden et krav, at alt kød fra Vilstrupgård skal være fra danske dyr og at landmændene skal leve op til en række krav og retningslinier for at kunne levere kød til brandet.
Kød og dyrevelfærd
Udover et fokus på økologi er der også kommet et markant større fokus på dyrevelfærd i de sidste årtier. Hvordan afspejles dette ift. supermarkedernes kødmærker? Uanset om man kigger på Vilstrupgård, Butcher’s eller noget tredje, kan man altid tjekke om der er et ’Anbefalet af dyrenes beskyttelse’ mærke på produktet. Flere kæder som fx Lidl, Fakta og Bilka har integreret dette mærke i deres produkter – så forbrugerne kan sikre, at dyrene har levet et godt liv med adgang til det fri.
Uanset om du sværger til Lidl, Fakta eller et tredje supermarked, og uanset om du foretrækker Vilstrupgård eller Ludvig, så er der gode muligheder for at finde økologisk kød samt produkter med dyrevelfærd i fokus – så god jagt i dit lokale (eller online) supermarked.