Dansk slik
I Danmark kan man støde på en masse forskellige typer af slik, og det er ikke altid at vi ved, præcist hvorfra disse stammer. Men faktisk så har Danmark rigtig mange danske slikproducenter, som producere hele, eller dele af deres slikproduktion i Danmark. Af danske slik virksomheder som sælger dansk slik kan nævnes BonBon, Toms, Anton Berg og mange andre, så er du på udkig efter dansk slik, så skal du finde produkter fra nogle af disse producenter.
>>Find dansk slik lige her <<
Udover disse store producenter af dansk slik, så findes der også en masse små producenter, som også levere dansk slik, og også hvor dette rent faktisk ER produceret i Danmark. Dette drejer sig f.eks. om Rømer, Halsen, Urtekram og m.fl. Find et udvalg af dansk slik hos følgende forhandlere af dansk slik online.
Danskernes slikvaner
Danskerne er blandt de mest sliksultne på kloden. En gennemsnitlig dansker spiser ca. 20 kg. slik om året – af udenlandsk- såvel som dansk slik. Over det seneste årti har danskernes slikforbrug været stigende, dette blev dog ændret en smule efter indførelsen af sukkerafgiften i 2012. Denne afgift har medført et mindre fald i salget af slik, både af slik online og i fysiske butikker, om end danskerne stadig spiser det ofte.
Slik og søde sager er nærmest blevet synonym med det danske begreb hygge. Skal der hygges med familien eller vennerne, bliver dette ofte forbundet med slik og usund mad. Denne sociale accept blandt danskerne gør, at man gerne må spise usundt når man hygger. Forsøger man at ændre dette, ved at gøre hyggen mere sund føles det ofte forkert, og hyggen bliver ikke lige så god.
Også når der skal slappes af gøres dette med slik. En undersøgelse fra FDB analyse viser at ca. 72% danskerne spiser slik, når de slapper af foran fjernsynet, læser en bog eller lignende.
Mange børnefamilier har indført begrebet fredags- eller lørdagsslik, som er dagen, hvor der må spises slik – denne startes ofte med at bland selv slik online, eller på den lokale tankstation.For mange familier ender dette begreb dog oftest med at blive til hverdagsslik. Det viser sig at de børn, der vokser op i familier med meget slik også tager disse vaner med sig ind i deres voksenliv, når de flytter hjemmefra. Start derfor altid tidligt ud, med at etablere et fornuftigt forhold til slik.
En analyse fortaget af Landbrug & Fødevarer viser, at 13% af børnefamiliernes dagligvareforbrug går til slik, is og chokolade. Dette viser sig at være mere end der bliver brugt på grøntsager, som kun svare til 10% af dagligvareforbruget.Undersøgelsen viser også, at børnefamilier spiser mere dansk slik end husstande, hvor folk er fyldt 60 år, hvilket kan indikere, at det er på grund af børnene, slikken bliver indkøbt.Dog er der flere og flere forældre der gemmer slikket for børnene, og spiser det når de er blevet lagt i seng, hvilket gør at mange familier har ”voksen” slik liggende i hjemmet.
Når det kommer til danskernes foretrækkende slik, viser det sig at være chokolade. Her er det blandt andet de gamle danske slik kendinge som Skildpadden, Guldbarren, Marcipanbrødet eller Yankiebaren, der er de mest populære.
Er det kun slik der tales om, er det de blandede slikposer, der er mest populære, hvor man har muligheden for både at få vingummi og lakrids.