Fra traditionelle retter til moderne kreationer, en af de bedste ting ved at rejse er at smage lokale retter for fuldt ud at fordybe sig i et land og dets kultur. Med alt, der foregår i verden, er rejser noget, de fleste af os sætter i bero – men det betyder ikke, at vi ikke kan tage en lille virtuel tur gennem maden.
I denne artikel skal vi besøge de nordiske lande Danmark, Sverige og Norge for at lære om autentiske skandinaviske retter, som du nemt kan tilberede derhjemme. Så fortsæt med at læse og tag med mig på denne kulinariske rejse gennem Skandinavien og opdag nogle gode mad og drikke opskrifter:
1. Norske fiskefrikadeller med dildmayonnaise (Fiskekaker)
Når de fleste hører ordene ‘skandinavisk mad’, tænker de på fisk. Norden har en kæmpe kystlinje samt mange søer, så udbuddet af friske fisk og skaldyr er stort – deraf vores kærlighed til det. For mig er en af de retter, jeg savner fra Norge, fiskekager (‘fiskekaker’), et enormt populært måltid blandt både børn og voksne. Jeg har aldrig fundet noget lignende i andre lande, men for nylig fandt jeg denne opskrift fra den berømte svenske kok Magnus Nilsson, som jeg har gemt og prøvet. Nilsson har en bog ude kaldet Nordic Cook Book, hvor han opsøgte opskrifter fra hundredvis af nordiske hjemmekøkkener – inklusive sin bedstemors, som jeg også anbefaler at tjekke ud.
2. Klassiske svenske frikadeller (Köttbullar)
Frikadeller kan findes i forskellige variationer i de forskellige skandinaviske lande, men det er den svenske version, som er den mest kendte i hele verden. Meget af dette er nok takket være IKEA, men de er selvfølgelig bedst, når de er hjemmelavede. Svenske frikadeller, eller köttbullar, er en dagligvare i de fleste svenske hjem og serveres med kartoffelpuré eller kogte kartofler og en tyttebærsyltetøj.
3. Dansk Sandwich (Smørrebrød) på rugbrød
Er du rejst til Skandinavien – er der stor chance for, at du er stødt på det populære smørrebrød. Det er en traditionel åben sandwich, der normalt består af et stykke smørbrød toppet med en række forskellige smørepålæg og pynt. Smørrebrød kræver en solid, sund brødbund som det klassiske rugbrød til at holde på pålæg som røget laks, syltede sild, rejer med æg, skiveskåret ost og skinke… Mulighederne er uendelige, når du laver dit eget smørrebrød.
4. Norsk lammegryderet (Fårikål)
Fårikål er en af Norges yndlingsretter, mange omtaler den faktisk som den norske nationalret. Det er en simpel ret at lave: Den består af lammestykker lagt i lag i en gryde med stykker af grønkål og peberkorn serveret med kogte kartofler. Retten blev en klassiker i Norge i løbet af det 20. århundrede. Faktisk er Fårikål så vigtig i Norge, at den har sin egen nationaldag, som er den sidste torsdag i september. Så hvis du vil smage på Norge – er dette en fantastisk måde at gøre det på.
5. Danskpanerede flæskekaffer (Krebinetter)
Denne danske specialitet består af tykke kødfrikadeller, som typisk laves med hakket svinekød eller en kombination af hakket svine- og kalvekød. Kødfrikadellerne dyppes i æg, overtrækkes med krydret brødkrummer og steges på panden, indtil de er pænt farvede og sprøde på ydersiden. Afhængigt af hvor i Danmark du er, kan de omtales som Krebinetter eller Karbonader og serveres med ovnstegte kartofler og kogte gulerødder og ærter dækket af en persilleflødesauce.