Som dansker kan det være svært at købe ”vingummi” i udlandet, og ofte også i Danmark, fordi der findes 2 variationer heraf, som begge kan betegnes som ”vingummi”. Når det kommer til slik, så skal det være simpelt, som med f.eks. chokolade, som er lavet af kakaobønner og lakrids som er lavet af lakridsord.
Men når det kommer til Jelly og Gummi, så er det ikke helt så nemt længere, og mange forstår ikke forskellen herpå. Derfor vil vi i dette indlæg, fortælle lidt omkring denne forskel.
Gummi-slikken
Der er en vidunderlig og temmelig ny opfindelse kaldet Gummi-slik – primært det som vi danskere kalder for ”vingummi”. Dette blev opfundet i 1920’erne i Tyskland og populariseret primært af Haribo (primært igennem deres vingummi bamser). Gummi-slikken har en base af gelatine som besår primært af protein. Selvom det ikke lyder ulækkert, så bliver gelatine ofte lavet af bindevæg fra gris, men laves også i en kosher-venlig version med ingredienser fra kvæg og fisk (kaldet gelatinefri slik). Slik lavet på denne måde, indeholder således ofte mindre fedt end andet, pga. denne gelatine masse.
Jelly-slikken
Ofte bliver jelly-slikken kategoriseret sammen med gummi-slikken, og herved under navnet vingummi, fordi de ligeså er farverige, gennemskinnelige og med fugtsmag. Der er dog meget forskel på disse, som adskiller dem fra gummi-slikken. I stedet for proteiner er der tale om kulhydrater, da majestivelse er den primære ingrediens (andre ingredienser er pektin, tapioka, kartoffel- eller arrowroot stivelse). En af de meste kendte jelly-slik er Jelly Beans.
Sådan finder du forskellen
Der kan være flere grunde til, at man skulle have behov for at kende forskel på disse sliktyper. F.eks. vil ikke alle danskere være fan af jelly blot fordi, de er fan af vingummi. Endvidere kan en bestemt kur påkræve, at vingummi er at foretrække fremfor jelly-slikken.
Den nemmeste måde at se forskel, uden selv at sætte en tænderne i slikken er ved, at trække det fra hinanden. F.eks. vil jelly-slik nemt gå fra hinanden, og slikken vil ofte ændre tekstur, hvor de to ender adskilles. Således vil gummi-slikken ikke reagere, og vil ofte være svær at trække fra hinanden. Herudover vil jelly-slik ofte også ofte være mere tilbøjelig til, at følelses klistret i mod dine fingre. Til tider ses der også en tendens til, at jelly-slik er mindre blank, men dette er dog ikke altid tilfældet.