Fairtrade chokolade
Hvis du går ind for at din chokolade blive produceret under gode forhold, hvor der er tænkte over om personerne som har produceret produktet, gør dette under ordentlige forhold, så er det fairtrade chokolade du skal gå efter. Fairtrade chokolade mærket betyder, at igennem dialog, gennemsigtighed og respekt er retfærdighed i alle arbejdsforbehold.
Ved køb af fairtrade chokolade er du derfor med til at sikre en forsat bæredygtigt international handel imellem de nordlige lande og de sydlige lande. Igennem fairtrade chokolade er du med til at sikre at arbejderes rettighed, især i udviklingslande, som ikke altid selv har midler til at sørger for dette. Ofte så er folk ikke helt bevist omkring hvad fairtrade chokolade egentlig betyder, men følgende punkter er hvad du er med til at sikre, når du køber fairtrade chokolade; sikre en bedre handelspris, bedre arbejdsforhold, bæredygtighed lokalt og bedre vilkår for bønder, landmænd og arbejdere blandet verdens fattigste.
>>Find fairtrade chokolade her<<
Er din chokolade lavet af slaver?
Har du nogensinde tænkt over, hvem og hvordan vores fredagsslik bliver fremstillet? Har du overvejet, at det kunne være lavet af børneslaver? Som du nok desværre er bekendt med, så er det ofte meget dårlige arbejdsforhold, hvor som bekendt er betingelserne for de ansatte i hele den tredje verden oftest er elendige. Der findes meget ofte slaveri og børnearbejde, hvor den afrikanske kakaohandel er. I den tredje verden kan det være vanskeligt at finde et job, som ikke indeholder en meget lav løn, meget lange arbejdsdage og farlige forhold for den ansatte. Når vi står og skal handle ind i den lokale brugs, så går vi oftest efter de lokale og økologiske produkter. Dette er rigtig godt, men det sker ofte, at der ikke er tanker tilovers for de ansatte bagved produkterne, som kan arbejde under usle forhold, der ikke burde eksistere. Vi forbliver i stedet i vores dejlige boble af lykkelig uvidenhed.
Fairtrade og andre organisationer
Kavana og Fairtrade er organisationer, der forsøger at gøre folk opmærksomme på problemerne. Det viser sig nemlig, at meget af det kakao som vi får fra især Elfenbenskysten, er høstet af børneslaver. Børnene smugles ind i kakaoplantagerne og holdes øje med, så de kan arbejde uden løn med voldelig magt og med truslen om, at de bliver dræbt, hvis de flygter fra plantagen. Det er utrolig svært at stoppe disse forhold som kun kan blive stoppet på én måde. Hvis efterspørgslen stiger, er der behov for flere slaver og børnearbejdere, men hvis efterspørgslen falder, fordi folk ikke vil købe produkter af virksomheder, der benytter slavearbejde, så bliver behovet mindre for slaveri og børnearbejde. Derfor kan der kun opfordres til at man køber sin slik og chokolade af mærket fairtrade.
Slik og chokolade lavet af børn til børn?
Vi skal stille spørgsmålet ”Vil jeg dele slik ud til børn, der er lavet af jævnaldrene uskyldige børneslaver?”. Hvis nej, så er der lavet produkter som er certificeret for, at virksomheden ikke benytter slaver og børnearbejdere til deres produkts fremstilling, i Danmark har vi f.eks. fairtrade chokolade. Produkterne er kendetegnet ved, at der er oplyst, at de er Fair Trade certificeret eller Fair For Life-certificeret. Disse fairtrade produkter har den største sikkerhed for, at produktionen af produkterne er lavet af de største standarder for menneskerettigheder, hvor landmændene får betalt sine produkter og har mulighed for et bedre liv. Især når det kommer til chokolade, hvor der er størst problemer med børne- og slavearbejde, vil det være godt at købe fairtrade chokolade. Hvis der ikke er en Fair Trade certificering på produktet, så er den eneste mulighed du har for at sikre at de er lavet under de rigtige standarder, at tage kontakt til den enkelte leverandør. Alle lokale producenter bør kunne svare dig direkte på spørgsmålet, hvor større virksomheder ofte oplyser om det på deres hjemmeside. Hvis det stadig ikke hjælper dig til at finde ud af, om de benytter slaver, så går efter chokolade som er fairtrade mærket.