sponsoreret
Når det kommer til at leve for et SU-budget, så er det ofte madbudgettet, som må igennem kværnen. Der er nemlig som studerende rigtig mange penge at spare på maden, hvis man følger de helt rigtige tips. SU’en tillader ikke luksuriøs mad, men selvom du er på SU behøver du ikke at spise dårligt. Vi har snakket med en række studerende, og fundet de bedste tips til at spise godt på et SU-budget.
Tip 1: Lav en indkøbsliste på forhånd
Den første fordel ved at lave en indkøbsliste er selvfølgelig, at du ikke impulskøber og får planlagt flere dages madforbrug og minimerer spild. Der er selvfølgelig også en anden vigtig fordel, som går ud på at udvælge de billigste produkter, da du på forhånd ved hvad du skal købe.
”Når jeg laver en madplan køber jeg kun det jeg skal have, og undgår at købe en masse ekstra lækkert. Hvis jeg samtidig køber ind når jeg ikke er sulten, går det hele meget bedre”. – Anne Sofie
Siger opskriften f.eks. at du skal bruge hvidkål, men finder du spidskål på tilbud, kan du overveje at benytte dette i stedet. Gennemgår du tilbudsaviserne på forhånd, så kan du ligeså ændre opskriften til at omfatte de billigste produkter inden du besøger butikken(erne). Besøg også gerne flere butikker for, at få de gode tilbud, så sjældent findes i den ene butik som er tæt på dig.
Tip 2: Sæt præcis dag/dato for restaurantbesøg
Det gæler om at få styr på de dyre café- og restaurantbesøg, som ofte er dem, som sprænger det ellers så store madbudget. Et godt tip hertil er, at man den 1. i hver måned ser ud i fremtiden og udvælger præcis de(n) dag/dato, hvor man tillader sig at spise ude. Her gælder det om at være realistisk således, at du faktisk holder dit budget.
”Jeg planlægger allerede på forhånd, hvor mange cafébesøg et månedsbudget kan klare” Rikke H. Nielsen
Udvælg på forhånd de restauranter i byen, som tilbyder billigt mad til studerende, og planlæg besøg ind til disse. F.eks. Har Bones.dk et tilbud hver mandag og torsdag, hvor to studerende kan spise en hovedret hver, og kun betale for den ene – dvs. en besparelse på 50%. Der er formentlig flere af denne type rabatter for studerende i din by.
Tip 3: Besøg flere butikker
Tilbud er forskellige fra butik til butik, og nogle produkter er dyre i en butik og billigere i en anden. Det er ikke længere sandt at sige, at Nette og Fakta er de billige og Kvickly og Bilka er de dyre butikker. Selvom der måske er forskel på det generelle prisniveau imellem de to butikker, så har de begge både dyre og billige produkter. Tilbudsaviserne samt en grund gennemgang af alle butikker tæt på dig, kan hurtigt være med til at spare dig penge.
Tip 4: Undgå madspil
Udover at madspild kan være en miljømæssigt hensyn, så kan det også gavne dit budget. Man mener at den gennemsnitlige dansker smider 20% af deres indkøbte vare ud, hvilket selvfølgelig ikke er lige så højt for en studerende, men selv 5% af et madbudget er mange penge.
” Madspild er både dårligt for økonomien og miljøet. Det er dog nemt at undgå” – Hans Peter
Madspil starte ofte ved, at være praktisk med anvendelsen af sine madrester – dvs. når du er mæt og ikke kan spise mere. Herudover tænk over hvor lang tid grønsagerne kan holde sig, allerede når du køber disse.