Mousserende vin
På udkig efter en lækker vin som velkomstdrink, forret eller til desserten? Mousserende vin har den fantastiske egenskab, at det kan drikkes til mange forskellige måltider samt begivenheder. Mousserende vin spænder over et bredt udvalg af alkoholiserede vine, med et vidst niveau af sødme samt en god mængde af bobler. For mange mennesker bliver mousserende vin betragtet som en finere drik, og betegnes ofte som en billigere udgave af champagne (selvom der ingen relation dertil er). Er du en af de mange danskere som elsker mousserende vin, så kan du finde et stort udvalg af dette ved at følge linket herunder.
>> Køb mousserende vin online her <<
De fleste danskere har en klar opfattelse af hvad mousserende vin er når de snakker om det, men er alligevel ikke helt sikker når man går i dybden med det. Problemet er nemlig, at betegnelsen mousserende vin dækker over en bred vifte af vine, som kan spænde lige så bredt som f.eks. rødvin. Ved du allerede præcist hvad du er på udkig efter, når du køber mousserende vin på nettet? Så er alt i orden, men har du brug for en smule vejledning til, hvad du helt præcist skal kigge efter, så læs vores guide til at forstå og købe mousserende vin herunder.
Mousserende vin – dette skal du vide omkring
Vi får ofte spørgsmålet om, hvad forskellen er på mousserende vin og champagne? Her er det værd at vide, at champagne er forskellig fra mousserende vine, som hvidvin er forskellige fra rødvin (eller det ville vineksperterne formentlig sige). Forskellen mellem disse to varianter kan være svær at se og smage, men der er dog en forskel. Det er endvidere værd at huske, at udtrykket champagne refererer til et geografisk område i Frankrig – hvorimod mousserende vin referer til en fremstillingsmetode. Vinregion i Frankrig producere uden tvivl verden bedste mousserende vine, men ikke alle mousserende vine er champagne.
Så hvad er champagne egentlig? Det er kun mousserende vine, der er kommet fra det geografiske område champagne, som er lavet gennem traditionelle produktionsmetoder og er produceret efter de strenge retningslinjer for champagne. Champagne kommer udelukkende fra Champagne regionen i Frankrig, og har den ære at være den mest berømte af de mousserende vine du kan finde. Teknisk set er det den eneste mousserende vin, der kan betegnes som “Champagne”. Druer fra alle andre regioner i verden er simpelthen benævnt “mousserende vin”, selvom produktionsmetoden og konsistensen er tæt på hinanden. Champagne er således den mest kendte mousserende vin du finder i Frankrig – kigger vi på andre dele af verden, så har Spanien Cava, Italien har Prosecco og Moscato d’Asti. Hvis man kigger på mousserende vine i Frankrig, fra andre områder end Champagne, så omtales dette Cemant.
Følgende klassificerer kan hjælpe til at bestemme smagen
Der findes forskellige klassificeringer når det kommer til mousserende vine. Mousserende vine og champagne er kategoriseret som Extra Brut, Brut, Extra dry, Sec og Demi-sec afhængigt af deres sukker niveauer. Disse klassifikationer kan være lidt forvirrende, men husk på, at vin udtrykket “tør” er det modsatte af “sødt”.
- Extra Brut – er “ekstra” tør (drikkes kun, hvis du ved hvad du gør).
- Brut – tør (Mest almindelige niveau, og passende til fleste store måltider).
- Extra dry (ikke så tør som Brut, og passer til samme måltider).
- Demi-sec – temmelig sød (passer som velkomstdrink samt frugt og dessert).
Dette skal du vide om boblerne
Der er mange der undrer sig over, hvor boblerne kommer fra i mousserende vine. Boblerne i mousserende vine er dannet under den anden gæringsprocessen. Den anden gæring på vinen, tilføjer et par gram sukker og et par gram gær. Gæret og sukkeret konvertere til kuldioxid (boblerne) og selvfølgelig alkohol. Denne konvertering skaber millioner af bobler, som er fanget i et meget lille områder og dermed stiger trykket til omkring 80 psi i den typiske flaske mousserende vin. Afsluttende sker den sidste gæring af vinen i selve flasken, som ofte omtales som Champagne metoden.
Sådan åbner du en flaske mousserende vin
Det sidste vi vil informerer jer om, er hvordan du åbner en flaske mousserende vin. At åbne en flaske champagne, prosecco eller cava kan ofte være vanskeligt, da proppen kan flyve i alle retninger og ødelægge ting. Følgende 4 trin er hvad du skal gøre for, at åbne en mousserende vin på den bedst mulige måde.
- Fjern folien
- Løsne stålet omkring proppen
- Tag et håndklæde over flaske
- Vrid hånden, indtil proppen letter: Hold flasken pegende i en sikker retning, tag fat i proppen med den ene hånd og bunden af flasken med den anden. Forsøg ikke at vride proppen. I stedet hold proppen fast, mens du drejer flasken langsomt mod dig, med den hånd, der holder flasken. Som du dreje flasken bør du føle at proppen begynder at løsne sig og derefter lette i din hånd. Fortsæt, indtil proppen flyver af.
Er vores vejledning ikke helt til at forstå, så kan du med fordel se denne video. Synes du vi mangler noget omkring at købe moussernede vin online? Så lad os endelig høre fra dig.