Mørk chokolade er fuldt med gode næringsstoffer, som er godt for kroppen. Mørk chokolade stammer fra kakaotræets frø. Kakaotræet er en af de bedste kilder til antioxidanter. Mange studier har bekræftet, at mørk chokolader (uden sukker) kan forbedre sundheden og mindske risikoen for hjertesygdomme. Her får vi 7 gode grunde til at spise mørk chokolade.
1. Mørk chokolade er meget nærende
Hvis du køber mørk chokolade i den bedste kvalitet, det vil sige at den har et højt kakaoindhold, vil du få et stykke chokolade der er fyldt med gode fiber og mineraler. F.eks. indeholder 100 gram mørk chokolade med 70 – 85 % kakaoindhold: 11 gram fiber, 67% jern, 58% magnesium, 89 kobber, 98% mangan og et høj indhold af kalium, fosfor, zink og selen.
100 gram chokolade er en stor mængden og ikke noget som du skal indtage dagligt. Alle disse næringsstoffer kommer også med 600 kalorier og en del sukker, derfor skal du kun indtage mørk chokolade i en moderat mængde.
Fedtsyreprofilen af kakao og mørk chokolade er hovedsageligt de mættede fedtsyrer, med små mængde af de umættede fedtsyrer. Den indeholder også koffein og theobromin, men disse er ikke usunde.
2. Mørk chokolade er en kraftfuld kilde til antioxidanter
Har du nogensinde hørt om ORAC? ORAC står for Oxygen Radical Absorbance Capacity. Det bruges til at måle antioxidanter i vores madvarer.
Kort fortalt ser forskerne på, hvor gode de antioxidanter i mad bekæmper de frie radikaler. Rå, uforarbejdede kakaobønner er blandt de højeste scoring, der er blevet testet. Mørk chokolade er fyldt med organiske forbindelser, der er biologiskaktive og fungerer som antioxidanter. Heriblandt polyphenoler, flavonoler, catechiner. En undersøgelse viste, at kakao og mørk chokolade indeholder mere antioxidanter, polyfenoler og flavonoler end andre frugter, de testede, såsom blåbær og Acaibær.
3. Mørk chokolade forbedre blodgennemstrømningen og lavere blodtryk
Flavonoider i mørk chokolade kan stimulere endotel foring af arteriernet til at producere nitrogenoxid (NO), som er en gasform. En af dens funktioner er at sende signaler til arterierne omkring hvorvidt de skal slappe af, hvilket sænker modstand mod blodgennemstrømning, og derfor reducerer blodtrykket. Der er mange kontrollerede forsøg, der viser, at kakao og mørk chokolade kan forbedre blodgennemstrømningen og lavere blodtryk, men effekten er sædvanligvis milde.
4. Mørk chokolade hæver HDL og beskytter LDL mod oxidation
Indtager du mørk chokolade kan det mindske din chance for at få hjertesygdomme. I et kontrolleret forsøg blev kakaopulver fundet til sænke oxideret LDL-kolesterol hos nogle mænd. Læs mere omkring sund slik her.
Det kan også forøge HDL og sænke LDL for visse mænd, der har for et højt kolesteroltal. Mørk chokolade kan også reducere insulinresistens, som er en anden fælles risikofaktor for mange sygdomme som hjertesygdomme og diabetes.
5. Mørk chokolade kan sænke risikoen for hjertekarsygdomme
På længere sigt bør dette medføre mindre kolesterol, som indgiver i arterierne, og vi kan se en lavere risiko for hjertesygdom på længere sigt.
En undersøgelse kom frem til, at hvis du spiser mørk chokolade 2 gange om ugen, kan det være med til nedsatte risikoen for forkalkede plak i arterierne med 32%.
6. Mørk chokolade kan beskytte din hud mod solen.
De bioaktive stoffer i mørk chokolade er også god for din hud. Flavonolerne kan beskytte mod solskade, forbedre blodgennemstrømningen til huden og øge hudens tæthed. Hvis du planlægger en strandferie, overveje at laste op på mørk chokolade i de forudgående uger og måneder.
7. Mørk chokolade forbedre hjernens funktion
Den gode nyhed er ikke slut endnu. Mørk chokolade kan også forbedre funktioner i hjernen.
En undersøgelse viste, at kakao forbedre blodgennemstrømningen til hjernen. Kakao kan også i høj grad forbedre den kognitive funktion hos ældre mennesker med psykisklidelse. Kakao indeholder også stimulerende stoffer som koffein og theobromin, som kan være en afgørende årsag til at kakao kan forbedre hjernens funktion på kort sigt.
Når det kommer til børn, så er der selvfølgelig andre retningslinjer, disse kan du læse omkring her.